26.3.12

Motpoler på alle vis

av Mairen Robertsen

Sør Afrika må oppleves over tid - det er et så kontrastfylt og kontroversielt land at det oppleves nesten umulig å klare og ikke ta stillling til det hele. Et hvert sykkelritt formes og fremmes av lokalkulturen og landets styre i tillegg til rittledelsens visjoner, moralgrunnlag og fremtidsplaner.

Vi har undret oss over hvorfor det er så få frivillige i Cape Epic. Det er kun ca 45 stykker, og de betaler for å bli med som frivillige. Her nede ligger minstelønna på ca.150 rand, (100NOK = 135 ZAR) og de betaler 3000 rand første året som frivillige. Det sier mye på alle plan - hvem kan ta seg råd til å ta en uke fri og være frivillige på et sykkelritt til 3000 rand i tillegg ? Cape Epic fikser dette ved å ha 850 ekstra ansatte i sving under rittet. Jeg er ydmyk for det faktum at jeg ikke kjenner konteksten godt nok til å uttale meg bastant om noe som helst, , men det er alikevel et par ting jeg føler vi ikke trenger å ta med til offroadfinnmark. Så høyt servicenivå at man ender opp med nesten like mange ansatte som deltagere f.eks fjerner mye av "vi jobber sanmmen mot et felles mål" mentaliteten som bidrar til å gjøre offroadfinnmark så unikt. La oss heller yte høy service som ansatte, frivillige og lokale krefter fordi vi VIL bidra, skape noe for både byen, fylket og landert vårt - og viktigst - for de fantastiske rytterne våre fra alle verdenshjørner!




24.3.12

Registrering

Lørdag 24. 3 - den store registreringsdagen. Først blir vi frivillige registrert (vi ER faktisk bare ca. 45 stykker) og får informasjon. Deretter er det innrykk av ryttere - 1200 som skal registreres, få informasjon og signere for at de har mottatt konvelutt med diverse numre.




Inne er det veldig varmt. Ute er det også varmt - og sol. Det sies at det skulle bli opptil 30 grader i dag. Vi svetter og jobber og gjenntar samme leksa MANGE ganger. Alle frivillig som skal være på Waterpoint er i sving med registreringen, som stort sett går smertefritt. Ble dog litt lessen, da vi hørte at det eneste påmeldte norske laget hadde trukket seg - lurer på hva som er skjedd med dem. Får heie på de 3 danske lagene i stedet.

Kl. 15 avsluttes registreringen og vi får mer informasjon om opplegget dagen etter. Vi skal bli hentet på hotellet av Marc, som er ansvarlig for Waterpoint 1 klokken kvart på 7. Ute i trassèn skal vi opp senest i femtiden hver dag (!!!!) . ikke noe latmannsferie dette.

Innholdet i volunteer-baggen. Mange t-shirts, informasjon, buff med mer...
Forteller alle vi klarer - også de frivillige om offroadfinnmark - de har lyst å komme!

                            

Around the world party


Fredag kveld er vi (frivillige, ryttere, sponsorer og media) invitert til Around the World party. Dette foregår på en fancy restaurant i et kjempestort og fasjonabelt shoppingsenter i/på Waterfront. Ikke noe tull. Vi er vel (etterhvert! vi kommer litt før tiden - de fleste andre noe senere) ca. 200-250 stykker som kommer. Vi setter oss i lag med flere koselige sykkellag fra Nederland. Det ene laget har kledd seg skikkelig ut og vinner selvfølgelig en premie for det. Alle skulle komme i sitt lands fager/drakter. Dette var noe av det mer kreative, vi så.
Vi snakket en del med Team Haifa (268) og intervjuet dem om rittet her og benyttet anledningen til å fortelle om offroadfinnmark.
Velkomstdrink ble servert når vi kom. Litt senere var det presentasjon av de fleste av nasjonene som var representert i rittet og til stede på festen. Det var utdeling av diverse premier/sponsorgaver.
Det ble også servert vin - Cape Epic sin egen vin!

22.3.12

From Cape til Cape


Helt siden vi begynte å jobbe med å få til et terrengsykkelritt i Finnmark i 2007, har vi drømt om Cape Epic.

Cape Epic er verdens største og mest populære terrengsykkelritt. Alle terrengsykkelritt sin mor og terrengsyklistene sin våte drøm.

I den allerførste forretningsplanen står det at vi skal reise til Sør-Afrika, vi skal innlede et samarbeid med Cape Epic og vi skal få til et Cape-to-Cape ritt - hvor syklistene deltar i både Cape Epic og i offroadfinnmark.

Det er altså ikke nye tanker og drømmer som nå settes ut i livet. Men nå - omsider - 5 år etter de første, ville fantasiene om offroadfinnmark er vi på vei.

Fra den ene ytterligheten til den andre, kan man si. Fra den ene Capen til den andre. Det er en lang tur med god tid til å filosofere over hva vi har begitt oss ut på. 2 1/2 time fra Alta til OSlo (med stopp i Tromsø), ventetid i Oslo, 1 1/2 time fra Oslo til London, ventetid der og til sist (men slettes ikke kortest) London - Cape Town på 13 timer. Vi flyr fra London torsdag kveld og er fremme i cape Town kl. 10.20 fredag formiddag. Så flott at vi reiser på natta - regner med å kunne sove masse.

Heldigvis sklir vi rett nedover lengdegradene slik at vi unngår store tidsforskjeller som kan rote til døgnrytmen. Cape Town ligger bare 1 time foran oss.

Når jeg dro fra Alta i morges var det relativt varmt i været, bare en kuldegrad. I år har det heller ikke vært mye sne, så det kan vel kalles en mild vinter, som straks går mot vår og sommer. På den andre Capen lakker det mot vinter nå. Det betyr at det er relativt behagelige temperaturer der nå: Ca. 20-25 grader på dagen og minimum 15 grader på natta. Det skal bli deilig med sommer (!) - selvom det er litt vemodig å reise fra Finnmark på en av de fineste tidene av året: Vintervåren med sol, sne og ikke så mye kulde. Perfekt for skiturer i den flotte naturen vår.

I Cape Town og det omkringliggende Cape Winelands venter et storslått arrangement. Absa Cape Epic er et etapperitt med 1200 deltakere i år. Alle sykler på 2-manns lag på prologen og de 7 etappene. Etappene har ulik lengde og ulik antall klatremeter og går gjennom et fantastisk landskap, som vi gleder oss vanvittig mye til å se. Lover MANGE bilder i bloggen og på nettsidene våre. Lenke her! Total skal rytterne sykle 781 km og 16300 klatremeter i løpet av de 8 dagene rittet foregår.

At rittet går igjennom Cape winelands får vi merke på kroppen ettersom prologen, målgangen og en del av Riders Camp er på vingårder (vi nevner i fleng: Meerendal, Robertson og Lourensford). I caledon hvor campen skal være fra onsdag til fredag er det varme kilder med en temperatur helt opp til nesten 50 grader. Og vi dit! I Oak Valley skal vi være fra ferdag til søndag på gården/farmen Elgin som blant annet har griser som fores med valnøtter, noe som gir kjøttet en helt spesiell smak. Håper vi får smake.

Akklimatisering i Oslo.

I Oslo skinner sola og det er tidlig vår. Det ligger ennå skitten sne på bakken, men temperaturen kan man ikke klage på. Må kle av først jakka og deretter offroadfinnmark-fleecen på lufte-og beinstrekk-turen utenfor. Passelig overgang til det som venter oss ennå lengere sør. Da skal nok også langbukse og sokker til pers.

Gratis wifi og internettilgang - ja takk. Men det er så vanvittig treigt.Sulten melder seg og snart ankommer Mairen fra Bergen. Da er det dags for lunsj, før vi sjekker inn og setter kursen østover til London.

Omsider avgårde til London. Hadde beregnet flytiden til 1 1/2 time, men hadde glemt å ta høyde for tidsforskjellen, så det var ca. 2 1/2 time i stedet. På turen så vi på Cape Epic sin Ride Guide. Vi er imponert over hvordan sponsorene klarer å knytte seg til rittet sin terminologi og begrepsverden og å bruke det i egen markedsføring. De spiller blant annet mye på dette med lagarbeid. Vi prøvde å være kreative og gjøre noe lignende for offroadfinnmark og våre sponsorer. Tror ikke vi kom så veldig langt, men vi har startet en tankeprosess. Hadde vært fint å hatt penger til å betale en professjonell for å gjøre dette. Men den tiden kommer vel også :-)


En lang natt

Etter 4 timer på Heatrow med bytte av terminal, litt leiting for å finne frem, prøvesmaking av Baileys, et godt måltid var det plutselig boarding av flyet til Cape Town. Stort fly Air Bus 330-200 med 2+4+2 seter på tvers. Vi fikk servert et måltid og så en film før vi "la oss" og prøvde å sove. Det gikk så som så, så det ble en litt lang natt uten så veldig mye søvn. Nå nærmer vi oss Cape Town og har flott utsikt fra flyvinduet.

Noe av det først som møter oss ved ankomst er dette: Velcome all riders and supporters.




18.3.12

Reisefeber

av Mairen Robertsen - translatør hos offroadfinnmark

offroadfinnmark er en liten bedrift bestående av et knippe fantastiske mennesker som tar utfordringer på strak arm. Det er alltid rom for nye ideer, ingen spørsmål er for dumme (vel.. sånn hovedsaklig. Å spørre etter brillene man har på hodet stiller i en klasse for seg.) Poenget er hvertfall at en av de tingene man lærer i en liten bedrift med ildsjeler er at man må være fleksibel, løsningsorientert, kjapp og målbevisst.
For meg er denne studie/opplevelesturen til Afrika et veldig godt bevis på akkurat det. Veien var ikke lang fra idé til utredning når Conny gikk igang med søknadsprosessen. Hun har lagt ned masse arbeid og imponert stort med å få gjennom denne reisen - det er få som klarer å organisere så mye, så grundig på så kort tid! Selv fikk jeg vite at jeg får være med for 2 uker siden. Jeg føler meg skrekkelig priviligert!! Studiereisen vår til Cape Epic blir spennende, givende, lærerik og kommer til å hjelpe oss til å gjøre offroadfinnmark 2012 en enda bedre opplevelse for ryttere, sponsorer, publikum og frivilligstaben!
Et av mine ansvarsområder i planleggingen av denne turen har vært pakklisten. Som den kontrollfreaken jeg er har jeg selvsagt tatt denne oppgaven med det dypeste alvor, funnet butikker rundt hotellet vårt i Cape Town der vi kan handle de tingene vi ikke tar med fra Norge osv.
Cape Epic rittet har en egen liste over ting vi burde ha med, og der sto vi skulle pakke i såkalte "tog bags". Dette er en type bag som tåler skikkelig juling, noe våre kommer til å få siden de blir transportert rundt mellom de forskjellige sjekkpunktene ettersom rittet går osv. Da jeg ikke hadde en slik begynte jeg å søke dem opp på nett, og fant fort ut at disse ligger på et prisnivå som slett ikke samarbeider med egenandeler, lommepenger og alle de andre utgiftene.
Videre leting førte meg så til en butikk som hadde sin egen versjon av denne typen bag til halv pris. Helt perfekt! Jeg trommet sammen en shoppingsjåfør og dro på jakt. Jeg fant, og var strålende fornøyd.
Kjøpte sovepose og en del annet som selvsagt også står på pakklisten, og vel hjemme begynte jeg å pakke nedi bagen, sånn, for å komme igang.
Måtte fort innse at jeg er kvinne i ordets mest håpløse forstand, jeg har alltid med meg mye på reise. Endte opp med at jeg måtte ringe shoppingsjåføren og ta vendereis til storsentret - bagen måtte byttes til en større størrelse. Jeg fikk noen alldeles frekke kommentarer angående min evne til å kunne bære denne bagen. Underlig, ikkesant?





På bildet skulle det stå: HERE I come! Min feil - Conny :-)

7.3.12

It's time for Africa

I dag ble startlistene for prologen til Absa Cape Epic 2012 offentliggjort. Første mann (dvs menn - alle er i 2 manns lag) ut er fra Namibia og starter 06:00:45. Siste startende sykler avgårde på den 27 km lange turen kl. 11:48:20. 5 timer bare for å få alle deltakere (1200 stk - 600 lag) i gang med prologen! Det sykkelrittet er STORT!

Og vi skal dit. 22/3 reiser jeg (Conny, kontorsjef hos offroadfinnmark) og Mairen (translatør) til Cape Town for å være med på The Untaimed African MTB Race. Vi skal jobbe som frivillige under rittet, mer eksakt skal vi jobbe på Waterpoint1. Dvs vi blir kjørt ut til første Waterpoint på de ulike etappene (7 stks totalt) og skal dele ut drikke og spise til rytterne. Waterpointsene ligger typisk i før rytterne må i på nye tøffe oppoverbakker.

At vi skal være på Waterpoint1 betyr også at vi 'blir tidlig ferdig' og kan studere andre områder av ritt-logistikken. Vi skal snakke med andre frivillige, folk i staben, sponsorer og selvfølgelig ryttere. Vi skal rett og slett suge til oss av gode ideer og få masse tips til hvordan vi kan gjøre offroadfinnmark ennå bedre.

Nordiske deltakere
På deltakerlistene har jeg funnet 3 danske og et norsk lag - alle men. Laget fra Norge - lag nr. 266: Gutta Boyz - består av Ivar Tollefsen og Trond Hilde. Og dem skal vi selvfølgelig heie på.